Pindakaasgenootschap

17.17 uur


lofdichten

doelstelling
leden
lid worden
polls
in de media
contactlofdichten:

Neeltje Huirne, 15 september 2010:

Ik eet nooit pindakaas. Van pindakaas word je namelijk dik. Dat heb ik al vroeg in mijn oren geknoopt.

Vroeger moet er bij ons thuis wel pindakaas op het 'zoetdienblaadje' hebben gestaan, maar daarvan herinner ik me eigenlijk alleen maar de gestampte muisjes, de vruchtenhagel en de Chocavlokken. Die uit het bruingestreepte pak. Lekkerder vlokken bestaan niet.

'Eerst vlees of kaas, dan zoet', was het devies aan onze lunchtafel. Hoewel wij toen nog niet lunchten, maar gewoon tussen de middag een boterham aten. Met gebakken aardappeltjes van de dag ervoor, of een omelet met verse bieslook, gebakken door papa. Betere omeletten bestaan niet.

Ik deed het keurig. Kaas, palingworst, zure zult, ik at het allemaal, zonder morren. En dat dan daarna een zoetig strooisel als beloning kwam, maakte het lunchen alleen maar nog lekkerder. Maar pindakaas? Ik at het niet. Joost mag weten waarom.

En nog steeds eet ik geen pindakaas. Want van pindakaas word je dik. Dat heb ik zo goed onthouden dat het potje pindakaas light, dat op dit moment in mijn keukenkastje staat, al weken onaangeroerd is. Zonde. Hoewel, er bestaat betere pindakaas. *

*zoals die Engelse. Die echt naar pinda's smaakt, in plaats van naar suiker. Of die smeuiige van Calvé, met stukjes noot. Hmmm? misschien moest ik toch even een lekker boterhammetje gaan smeren.

---

Botte Jellema, 5 mei 2010:

De term 'pindakaas' is zeer bijzonder. Er zit immers geen kaas in pindakaas.

Op internet doen de wildste verhalen de ronde over de benaming. Zo zou de zuivellobby in de jaren '40 hebben willen voorkomen dat het goedje in Nederland 'pindaboter' zou gaan heten.

Gebaseerd op de veronderstelling dat pindakaas in het buitenlands iets is als 'peanut butter'. Notoire onzin natuurlijk, maar de geruchten zijn moeilijk uitroeibaar.

Als boerenzoon weet ik namelijk dat de Nederlandse Agribusiness zeer ingenomen is met pindakaas. Ze zijn er zelf ook groot mee geworden.

De zuivelsector getroost zich al jaren veel moeite om koeien niet alleen melk maar ook dubbelvla, fruityoghurt en Vifit met LGG te laten geven. Als geen ander weet deze sector inspanningen voor lekkere voedingsmiddelen te waarderen.

De oplossing van het raadsel rond de naam kan ik nu onthullen. De boeren stonden er op dat het 'pindakaas' zou worden, uit respect voor de bedenkers.

Pindakaas is een anagram van 'ai das knap'.

---

René Gademann Regouin, 4 mei 2010:

't Was een onbekommerde kindertijd. Ik had 'n televisie-omroep opgericht (de ATRS) en schreef daarvoor regelmatig 't programmablad vol.

Natuurlijk moesten ook programma's gemaakt worden. De avonturen (want dat waren ze meestal) beleefde ik samen met m'n buurjongen op 't immense speelterrein achter onze ouderlijke woonhuizen.

Van m'n moeder kreeg ik 'n lunchbox mee, of, zoals dat toen nog heette, schaften. Ze vulde 'n flesje met melk en smeerde 'n paar King Corn-boterhammen met pindakaas. Tijdens het televisiemaken en redactiewerk waren de sneetjes al snel op.

Sinds die tijd is er maar weinig veranderd. Nog steeds eet ik bijna dagelijks m'n sneetjes met pindakaas. Met een glas melk, natuurlijk. De avonturen mis ik wel.

---

Laurens Ubbink, 3 mei 2010:

Ik heb een voorkeur voor pindakaas die je vroeger bij de (voorloper van de) Gimsel kocht. Ik zat op de Vrije School, weet je wel.

In Almelo heette die winkel overigens 'de Vier Jaargetijden', in Hengelo had je 'Glasstad' (wonderlijke naam voor een wonderlijke winkel).

Anyway, die pindakaas heette 'Jona' of 'Jora' of 'Jopa' en daar stond een meisje op om dat ondersteboven aan een rekstok hing. Ze had vlechten en een rood truitje aan.

Dat was nog eens lekkere pindakaas.

---

Wil Nieuwstraten, 3 mei 2010:

Tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog begonnen de Duitsers een wanhoopsoffensief dat bekend is geworden als het Ardennen-offensief (verfilmd als de Battle of the Bulge).

De Geallieerden raakten ingesloten in Bastogne (je weet wel: van Luik - Bastenaken - Luik) en hun positie leek verloren.

Maar toen de Duitse commandant om overgave vroeg, antwoordde de Amerikaanse bevelhebber in Bastogne: "Nuts!"

---

Roeland van Zeijst, 3 mei 2010

pinda's
intens nijverig doorgemalen
aardnoten

kaaklijm
adhesieflijk amalgaam

smikkelsmeuïgsmaakst!
---

Tjitse Leemhuis, 2 mei 2010

Zonder pindakaas heb ik een slechte dag, ongelogen. De echte, van Calvé. Al jaren.

Onbeschrijflijk lekker in combinatie met fruithagel, ontdekte ik als kind.

Inmiddels wordt m'n pindakaas bijna dagelijks met pure chocovlokken bestrooid.

Genot!

---

Bram Vrijsen, 2 mei 2010

Pindakaas kan dodelijk zijn. In 2006 en 2008 waren in de Verenigde Staten twee grote uitbraken van Salmonella. Minstens acht mensen overleden door besmetting van potten pindakaas met de bacterie (zie: 1).

Verder zitten op sommige pinda's schimmels die aflatoxines produceren, giftige en kankerverwekkende stoffen die vooral schadelijk zijn voor de lever. Gelukkig worden alle in Nederland verwerkte pinda's gecontroleerd op de giftige stof door de Voedsel- en Warenautoriteit (zie: 2).

Pindakaas is ook schadelijk voor mensen met een pinda-allergie. Deze niet te benijden mensen lopen kans op een ernstige allergische reactie die in potentie dodelijk is. Dat is de reden waarom op sommige scholen in de Verenigde Staten pindakaas verboden is.

Maar over het algemeen is pindakaas heel gezond, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Het zoete beleg bestaat weliswaar voor meer dan de helft uit vetten, maar dat zijn bijna allemaal onverzadigde, goede vetten.

Het geregeld eten van pindakaas (minstens vier keer per week) beschermt tegen suikerziekte (zie: 3) en galstenen (zie: 4). Wie al suikerziekte heeft en af en toe pindakaas eet, verlaagt de kans op een hartinfarct met bijna 50% (zie: 5).

De onderzoeken zijn enkel uitgevoerd bij vrouwen, maar er mag vanuit worden gegaan dat de resultaten ook voor mannen gelden. Onduidelijk is, of de positieve effecten in z'n geheel kunnen worden toegeschreven aan de onverzadigde vetten. Mogelijk zijn ook andere stoffen in pindakaas daarvoor verantwoordelijk, zoals antioxidanten en plantaardig cholesterol.

Maar boven alles is pindakaas één van de lekkerste op pinda's gebaseerde soorten broodbeleg.

(op de foto: Salmonella typhimurium, Volker Brinkmann, Max Planck Institute for Infection Biology, Berlin, Germany)

referenties:

1. CDC. Multistate outbreak of Salmonella infections associated with peanut butter and peanut butter-containing products--United States, 2008-2009. MMWR 2009; 58(4):85-90.

2. VWA. Resultaten handhaving mycotoxinen 2007. 2008.

3. Jiang R, Manson JE, et al. Nut and peanut butter consumption and risk of type 2 diabetes in women. JAMA. 2002; 288(20):2554-60

4. Tsai CJ, Leitzmann MF, et al. Frequent nut consumption and decreased risk of cholecystectomy in women. Am J Clin Nutr. 2004; 80(1):76-81

5. Li TY, Brennan AM, et al. Regular consumption of nuts is associated with a lower risk of cardiovascular disease in women with type 2 diabetes. J Nutr. 2009;139(7):1333-8.

---

Matijn Nijhuis, 2 mei 2010

De vette, zoetzoute lucht die me dagenlang kwelde, ook nadat ik m'n neus kokhalzend had gespoeld met zeep. Omdat er een boterham met pindakaas in m'n gezicht was gedrukt.

De morsige brugklasleraar die tijdens de les hevig smakkend en snuivend zelfgesneden hompen brood naar binnen propte. Wiens muffe lijflucht slechts nauwelijks werd verbloemd door die van pindakaas.

M'n eigen dubbelgevouwen witte boterhammen met pindakaas die leken op volgepoepte Pampers. Mede dankzij de plastic zakjes waar ze inzaten.

Die al na een uurtje of twee in m'n schooltas roken naar volgepoepte Pampers. Ondanks de plastic zakjes waar ze inzaten.

Vreemd genoeg ben ik een groot liefhebber van pindakaas gebleven.
Maar ik ruik er nooit aan.


(Lofdichten graag mailen en niet invullen in reactievenster.)

watches uk schreef: Autumn 2014, Louis Vuitton's low-key style restoring ancient ways, won numerous praise, also make this season LV show more exciting, it's a pity that Marc let most fake panerai watches people disappointed. European and American fashion BBS and blog, is almost all criticism, some even irony, said Louis Vuitton2011 chun xia's design is in catering to wealthy woman, especially in Asia's wealthy woman. Indeed, from color to the material, replica bags uk which is completely different from the design of the season and last season, high-profile, make public, elegant, and all the evening bag.

replica watches fake watches
replica horloges